PIKE FTIR tartozékok

Az 1989-ben indult amerikai PIKE Technologies szinte minden FTIR készülékgyártó termékéhez kínál mérőfeltéteket, melyek használatának segítségével a legkülönbözőbb halmazállapotú és tulajdonságú minták FTIR spektruma meghatározható. Az FTIR spektroszkópiával foglalkozók igényeinek teljes lefedésére törekvő PIKE kínálatában a KBr pasztillák készítésének első lépéséhez szükséges dörzsmozsártól kezdve az FTIR mikroszkópokig számtalan kiegészítő megtalálható.

Az ATR (Attenuated Total Reflectance) kiegészítők használatával szilárd és folyadék halmazállapotú minták egyaránt mérhetőek. A MIRacle ATR egységek gyémánt, ZnSe, Ge vagy Si kristályt tartalmazhatnak, felhasználói igény szerint pedig digitális nyomásmérővel és fűthető kristályt tartó lappal is felszerelhetőek. A 30000 psi nyomásig alkalmazható gyémántkristályos GladiATR az LCD kijelzőt is magában foglaló Vision konfigurációban lehetővé teszi a minták mérés közbeni megfigyelését, illetve 110x-es nagyítási lehetőségének köszönhetően mikro méretű mintáknak a gyémánt kristály közepére való pontos elhelyezésére is alkalmas. A minta nyomását nem igénylő Horizontal Attenuated Total Reflection (HATR) feltétekkel való mérés esetén a megfelelő érzékenység elérése érdekében a mintáról akár 20 alkalommal is visszaverődhet az infravörös sugár. A HATR egységeket az egyszerű kezelhetőség mellett a könnyű tisztíthatóság is jellemzi, ugyanis a kristályt is magában foglaló lap pozicionáló tüskékkel rögzített, levétele és visszahelyezése nem igényel szerelést. A HATR és ATR egységek változtatható besugárzási szögű változataival többrétegű minták mélységi profilvizsgálata is elvégezhető.

Gyógyszeripari alapanyagok, porok, ásványi anyagok vizsgálatához az EasiDiff és DiffusIR diffúz reflexiós feltétek is használhatók. A DiffusIR-hez többféle hőmérséklet szabályzó is kapcsolható, melyekkel -150 és 900oC közötti hőmérsékletek is beállíthatók a mérésekhez. Az UpIR diffúz reflexiós egység felfelé néző optikájával nagy méretű minták is könnyedén mérhetővé válnak. A diffúz reflexiós mérések elvégzéséhez a saját DTGS vagy MCT detektorral szerelt integrálógömbök is szerepelnek a kínálatban, a NIR mérésekhez dedikált integrálógömbbel, mely InGaAs detektort tartalmaz a nagy érzékenységű mérések elvégzésének érdekében.

Tükröződő felületű minták mérése specular reflexiós mérőegységekkel valósíthatók meg, melyek között a fix 30o, 45o és 80o beesési szögű egységek mellett a 30-80o között változtatható beesési szögű VeeMAX III is megtalálható.

Transzmissziós mérésekhez manuális és automata, több minta befogadására alkalmas egységek is megtalálhatók a PIKE kínálatában. A RotatIR forgatható film mintatartókkal olyan minták is vizsgálhatók, melyek infravörös tartománybeli áteresztőképessége függ az IR sugár beesési szögétől. KBr pasztillák készítéséhez manuális és automata prések használhatók, a minták fényútba helyezéséhez pedig változatos mintatartókat ajánl a PIKE. Folyadékok és szuszpenziók transzmissziós méréséhez fix és változtatható úthosszú folyadék cellák közül lehet választani, melyek ablakai az FTIR technikában használatos sóablakok közül megválaszthatók. Gázok méréséhez a mérési igénytől függően 5 cm-től 10 m úthosszú gázcellák állnak rendelkezésre, melyek készülhetnek fűthető kivitelben is.

PIKE FTIR mintatartók és kiegészítők:

Transzmissziós mérésekhez:

 • fix és változtatható úthosszú transzmissziós cellák folyadékok és szuszpenziók méréséhez; úthossz: 0,015 mm – 1,00 mm; mérőablak anyaga: NaCl, KBr, CaF2, BaF2, ZnSe, KRS-5, Si, PE, Ge
 • Peltier termosztált folyadékcella; hőmérséklettartomány: 5 – 130oC
 • „olaj a vízben” mérésekhez folyadékcellák
 • 5 cm-től 10 m úthosszú gázcellák 200oC-ig való fűtéssel is
 • BaF2, CaF2, KRS-5, Ge, ZnSe, PE polarizátorok

Reflexiós mérésekhez:

 • gyémántkristályos GladiATR, opcionális Vision minta megfigyelő rendszerrel és 210oC-ig fűthető kristályt tartó lappal
 • ZnSe, Ge, szilícium vagy gyémánt kristályos MIRacle ATR opcionális digitális nyomásmérővel, fűthető kristályt tartó lappal
 • HATR horizontális ATR, opcionális átfolyó cellával, fűthető mintatartó lappal és fűthető átfolyó cellával
 • változtatható beesési szögű ATR egység
 • EasiDiff és DiffusIR diffúziós reflexiós egységek, DiffusIR-hez opcionális hűthető és fűthető mintatartók, min hőmérséklet -150oC, max hőmérséklet: 900oC, max nyomás 1500 psi, vákuum 1×10-6 torr
 • integrálógömbök Mid-IR és NIR mérésekhez
 • specular reflexiós feltétek fix 30o, 45o, vagy 80o beesési szöggel vagy változtatható beesési szöggel

Mintaelőkészítéshez::

 • manuális és automata prések, max nyomás 15 tonna
 • ShakIR őrlőmalom

Érdekel a Termék

További PIKE FTIR kiegészítőkről és mintatartókról kérje ingyenes katalógusunkat!

FTIR tippek és trükkök videók

» Gyártó oldala »