PIKE FTIR tartozékok

Az 1989-ben indult amerikai PIKE Technologies szinte minden FTIR készülékgyártó termékéhez kínál mérőfeltéteket, melyek használatának segítségével a legkülönbözőbb halmazállapotú és tulajdonságú minták FTIR spektruma meghatározható. Az FTIR spektroszkópiával foglalkozók igényeinek teljes lefedésére törekvő PIKE kínálatában a KBr pasztillák készítésének első lépéséhez szükséges dörzsmozsártól kezdve az FTIR mikroszkópokig számtalan kiegészítő megtalálható.

Az ATR (Attenuated Total Reflectance) kiegészítők használatával szilárd és folyadék halmazállapotú minták egyaránt mérhetőek. A MIRacle ATR egységek gyémánt, ZnSe, Ge vagy Si kristályt tartalmazhatnak, felhasználói igény szerint pedig digitális nyomásmérővel és fűthető kristályt tartó lappal is felszerelhetőek. A 30000 psi nyomásig alkalmazható gyémántkristályos GladiATR az LCD kijelzőt is magában foglaló Vision konfigurációban lehetővé teszi a minták mérés közbeni megfigyelését, illetve 110x-es nagyítási lehetőségének köszönhetően mikro méretű mintáknak a gyémánt kristály közepére való pontos elhelyezésére is alkalmas. A minta nyomását nem igénylő Horizontal Attenuated Total Reflection (HATR) feltétekkel való mérés esetén a megfelelő érzékenység elérése érdekében a mintáról akár 20 alkalommal is visszaverődhet az infravörös sugár. A HATR egységeket az egyszerű kezelhetőség mellett a könnyű tisztíthatóság is jellemzi, ugyanis a kristályt is magában foglaló lap pozicionáló tüskékkel rögzített, levétele és visszahelyezése nem igényel szerelést. A HATR és ATR egységek változtatható besugárzási szögű változataival többrétegű minták mélységi profilvizsgálata is elvégezhető.

Gyógyszeripari alapanyagok, porok, ásványi anyagok vizsgálatához az EasiDiff és DiffusIR diffúz reflexiós feltétek is használhatók. A DiffusIR-hez többféle hőmérséklet szabályzó is kapcsolható, melyekkel -150 és 900oC közötti hőmérsékletek is beállíthatók a mérésekhez. Az UpIR diffúz reflexiós egység felfelé néző optikájával nagy méretű minták is könnyedén mérhetővé válnak. A diffúz reflexiós mérések elvégzéséhez a saját DTGS vagy MCT detektorral szerelt integrálógömbök is szerepelnek a kínálatban, a NIR mérésekhez dedikált integrálógömbbel, mely InGaAs detektort tartalmaz a nagy érzékenységű mérések elvégzésének érdekében.

Tükröződő felületű minták mérése specular reflexiós mérőegységekkel valósíthatók meg, melyek között a fix 30o, 45o és 80o beesési szögű egységek mellett a 30-80o között változtatható beesési szögű VeeMAX III is megtalálható.

Transzmissziós mérésekhez manuális és automata, több minta befogadására alkalmas egységek is megtalálhatók a PIKE kínálatában. A RotatIR forgatható film mintatartókkal olyan minták is vizsgálhatók, melyek infravörös tartománybeli áteresztőképessége függ az IR sugár beesési szögétől. KBr pasztillák készítéséhez manuális és automata prések használhatók, a minták fényútba helyezéséhez pedig változatos mintatartókat ajánl a PIKE. Folyadékok és szuszpenziók transzmissziós méréséhez fix és változtatható úthosszú folyadék cellák közül lehet választani, melyek ablakai az FTIR technikában használatos sóablakok közül megválaszthatók. Gázok méréséhez a mérési igénytől függően 5 cm-től 10 m úthosszú gázcellák állnak rendelkezésre, melyek készülhetnek fűthető kivitelben is.

Bővebben

További PIKE FTIR kiegészítőkről és mintatartókról kérje ingyenes katalógusunkat!

FTIR tippek és trükkök videók

» Gyártó oldala »