JASCO FT/IR-4X spektrométer

2022-ben a japán JASCO elérkezettnek látta az időt egy új Fourier-transzformációs spektrométer bemutatására. Habár a 2004-től gyártott FTIR-4000 készülékek vezérlő és kiértékelő szoftvere folyamatosan, előnyére válóan fejlődött, a műszaki tartalma pedig a mai napig versenyképes specifikációkat biztosított, a fejlesztések lehetővé tették egy új készülékcsalád megalkotását. Az optika és elektronika területén bekövetkezett változásokat és a felhasználói igényeket figyelembe véve tervezték meg az FTIR-4X készüléket, mely méretében kisebb ugyan, viszont műszaki tartalmában és bővíthetőségében megőrizte vagy túlszárnyalja elődje kedvező tulajdonságait.  A közel 40%-kal kisebb készülékház, mely magába foglalja a tápegységet is, jóval kisebb helyigényű elődjénél. A mintaterének szélessége a konkurens kisméretű FTIR spektrométerekkel ellentétben lehetővé teszi a JASCO és más gyártóktól (Specac, PIKE, stb.) származó szilárd, gáz vagy folyadék minták mérésére alkalmazható mintatartók használatát és gyors cseréjét.

 

A készülék automatikus tartozékfelismerő rendszerrel is rendelkezik. Az interferométer teljesen zárt kivitele lehetővé teszi a készülék teljes kikapcsolását a beam splitter károsodása nélkül. A beépített hőmérséklet és nedvesség szenzorok pedig folyamatosan monitorozzák az érzékeny optikai elemek környezetét és figyelmeztetnek a nem megfelelő környezeti feltételekre. Az öntött alumíniumból készült, bordázott szerkezetű optikai pad vibrációnak ellenálló lábakon áll, melynek köszönhetően ipari laboratóriumokban is mérésre alkalmas az FTIR-4X. A rendszeres készülék ellenőrzéshez beépített validációs kereket is tartalmaz a spektrométer, mely certifikált polisztirol standarddal is rendelkezik.

A standard konfigurációban 7800-350 cm-1 hullámszám-tartományban mérni képes készüléken kívül elérhetők a 11500-375 cm-1, 6000-220 cm-1 vagy 6000-50 cm-1 méréstartományú összeállítások. A kiváló jel/zaj viszony, a nagy felbontás, a bővíthetőség, a nagy érzékenységű detektorok, a mikroszkópokkal való kapcsolat, a rapid scan mérési lehetőség mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy kutatási és oktatási célokra is kompromisszumok nélkül megfeleljen a készülék. A mérési feladatnak megfelelően testreszabható Spectra Manager 2.5 szoftvercsomag egyszerre biztosít „egygombos” könnyű kezelést a rutin feladatokhoz és mindenre kiterjedő aprólékos beállítási lehetőségeket is. A megújult JASCO Spectra Search programmal spektrumkönyvtárat készíthetünk a későbbi keresésekhez, ismeretlen anyag spektruma esetén pedig segítséget nyújt a karakterisztikus sávok felismerésével a minta könnyebb azonosításához. Fehérjék vizsgálatára a másodlagos szerkezet meghatározásához alkalmas szoftvercsomag áll rendelkezésre. A Wiley KnowItAll JASCO Edition szoftverrel a mért spektrumok teljes körű analízise és jelentésbe foglalása végezhető el, a spektrumkorrekcióktól kezdve a spektrum azonosításon keresztül akár a molekulaszerkezet megrajzolásáig. Mindkét spektrumkönyvtár kezelő szoftver bővíthető kereskedelmi forgalomban kapható spektrumkönyvtárakkal.

Gyógyszer-, élelmiszeripari vagy egyéb fokozott adatbiztonságot megkövetelő helyeken a mért, kiértékelt és elmentett adatokról az ALCOA+ adatintegritási alapelveknek megfelelően felépített JASCO Spectra Manager 2.5 CFR szoftver gondoskodik. 21 CFR Part 11 ajánlásnak eleget tevő szoftver négyszintű rendszer hozzáférést, különböző jogosultság kiosztást, jelszó és elektronikus aláírás használatát teszi lehetővé.

A különösebb mintaelőkészítést nem igénylő, szilárd és folyadék minták mérését lehetővé tevő ATR egységek közül az ATR PRO 4X teljes szélességében illeszkedik a készülék mintaterébe, oly módon, hogy a kristálylap magasabban fekszik, mint a készülék háza. Ez az elrendezés nemcsak könnyű tisztítást biztosít, hanem lehetővé teszi olyan nagy méretű minták mérését is, melyek egyébként nem férnek el a készülékek mintaterében. Az ATR egységek közül a VIEW típus speciális gyémánt kristályának és beépített kamerájának köszönhetően biztosítja a minta megfigyelését a mérés pillanatában is. A kamera képe a spektrummal együtt elmenthető. Az ATR egységekkel való mérés és a mérési körülmények dokumentálásának további kényelmi funkciója az automatikus kristály felismerés, mely során a szoftver annak megfelelően változtathatja meg a mérési paramétereket, hogy a gyémánt, cink-szelenid vagy germánium kristály közül melyiket kívánjuk használni. Az egyébként nehéz mérési feladatként ismert, vizes oldatokban kis koncentrációban jelen lévő fehérjék, cukrok és lipidek méréseihez az ATR PRO PENTA X többszörös visszaverődésű ATR egység ajánlott MCT detektorral.


Specifikációk:

 • spektrális tartomány:
  • standard kiépítés: 7800-350 cm-1
  • opcionálisan 11500-375 cm-1, 6000-220 cm-1 vagy 6000-50 cm-1
 • spektrális felbontás: állítható 0,4-16 cm-1 között
 • jel/zaj viszony: 35000:1
 • standard detektor: Peltier termosztált DLATGS (Mid-IR)
  • opcionális második, külső detektor (MCT, InGaAs) szoftver vezérelt váltással
 • standard beam splitter: Ge/KBr
 • fényforrás: nagy intenzitású kerámia
  • opcionális fényforrás: halogén lámpa szoftver vezérelt váltással
 • interferométer: zárt, 45o-os Michelson elrendezés, motoros mozgatású álló tükör automatikus beállítási (auto-alignment) lehetőséggel
 • hullámszám pontosság: 0,0005 cm-1
 • lézer: VCSEL hosszú élettartamú dióda lézer
 • kilépő ablak: KRS-5 (Mid-IR)
 • beépített validációs hardver
 • automatikus tartozékfelismerő rendszer
 • „Start” gomb sorozatmérésekhez

Érdekel a Termék

» Gyártó oldala »