JASCO FT/IR-6X/8X spektrométerek

Mindazon kutatók számára, akik infravörös tartományban végeznek szerkezetkutatói és más speciális méréseket, de nem elegendő a JASCO FT/IR-4X készülék által biztosított spektrális tartomány, felbontás és jel/zaj viszony az FT/IR-6X és FT/IR-8X spektrométerek jelenthetnek megoldást. Mindkét készülék méréstartománya 25000-20 cm-1 közöttire bővíthető, melyet a könnyen cserélhető beam-splitterek és további optikai elemek széles választéka tesz lehetővé. Az optikai elemek cseréje automatizálható.
A vibrációnak ellenálló kivitel lehetővé teszi a készülékek elhelyezését üzemi vagy félüzemi kísérleti körülmények között is. A spektrométerek zárt, 28o-os Michelson elrendezésű interferométerrel rendelkeznek automatikus pozicionálási (auto-alignment) lehetőséggel. Az interferométer, a minta- és a detektortér is nitrogénnel átöblíthető. A mintatér alkalmas más gyártók mintatartóinak a befogadására is. Az iQX tartozékfelismerő rendszerrel szerelt mintatartókat a készülék behelyezéskor felismeri és a szoftverbe automatikusan betöltődnek a megfelelő mérési paraméterek. A készülék ellenőrzésének egyszerű és jól dokumentálható módja a beépített validációs tárcsa használata, mely tartalmazza a validációs mérésekhez szükséges polisztirol filmet is.
A széles hullámszám-tartomány eléréséhez a készülékházban két fényforrás helyezhető el. A detektorok közül a standard DLATGS detektoron kívül a készülékházban elhelyezhető egy második, illetve egy folyékony nitrogénhűtést nem igénylő harmadik detektor is. Az opcionális külső detektorház további két detektor számára alkalmas, de ilyenkor a készülékben lévő harmadik hely nem használható. A fényforrások és detektorok közötti váltás szoftvervezérelten történik. JASCO FTIR mikroszkópok mindkét modellhez csatlakoztathatók.

JASCO FT/IR-6X FTIR spektrométerek
Standard konfigurációban teljesen zárt, hőmérséklet és nedvesség szenzorral szerelt interferométerrel rendelkezik, melynek kilépő ablaka anti-reflexiós (AR) bevonatú KRS-5 (Mid-IR). A fényforrás nagy intenzitású kerámia, a fényutat alumínium bevonatú tükrök biztosítják. A könnyen cserélhető standard beam-splitter Ge/KBr, a detektor pedig Peltier termosztált DLATGS. A megfelelő hullámszám pontosságot VCSEL hosszú élettartamú dióda lézer teszi lehetővé.
A kívánt konfigurációjú spektrométer összeállításához 6 különböző beam-splitter, 4 különböző ablak és 10 különböző detektor közül lehet választani. Továbbá a 6X spektrométer készülhet vákuumozható kivitelben, beam-splitter és ablakcserélő automatikával, valamint kiegészíthető rapid scan funkcióval is.

 • Spektrális tartomány:
  • standard: 7800-350 cm-1
  • opcionálisan 25000-20 cm-1
 • spektrális felbontás: beállítható 0,25-16 cm-1 között
 • jel/zaj viszony: 47000:1
 • méretek: 600 x 690 x 315 mm (WxDxH), 56 kg, beépített tápegységgel

JASCO FT/IR-8X FTIR spektrométerek
Standard konfigurációban teljesen zárt interferométerrel rendelkezik, melynek kilépő ablaka anti-reflexiós (AR) bevonatú KRS-5 (Mid-IR). A fényforrás nagy intenzitású kerámia fényforrás, a nagy érzékenységet arany bevonatú tükrök biztosítják. A könnyen cserélhető standard beam splitter Ge/KBr, a detektor pedig Peltier termosztált DLATGS. A megfelelő hullámszám pontosságot He-Ne lézer teszi lehetővé.
A kívánt konfigurációjú spektrométer összeállításához 10 különböző beam splitter, 4 különböző ablak és 11 különböző detektor közül lehet választani. Továbbá a 8X spektrométer készülhet vákuumozható kivitelben (lásd a képen), beam-splitter és ablakcserélő automatikával és kiegészíthető rapid-scan valamint step-scan funkciókkal is.

 • Spektrális tartomány:
  • standard: 7800-350 cm-1
  • opcionálisan 25000-20 cm-1
 • spektrális felbontás: beállítható 0,07-16 cm-1 között
 • jel/zaj viszony: 55000:1
 • méretek: 600 x 690 x 315 mm (WxDxH), 56 kg; külső tápegység: 85 x 260 x 197 mm (WxDxH), 4,7 kg

A készülékek vezérlését, az adatgyűjtést és a spektrumfeldolgozást a megújult kezelőfelületű JASCO Spectra Manager 2.5 szoftver teszi lehetővé. A Spectra Manager 2.5 szoftver alkalmas „egygombos” rutinmérésekhez és kiértékelésekhez, melyek magukban foglalhatják a spektrumfelvételt, spektrumkorrekciókat, spektrumanalízist pl. csúcskeresést, összehasonlítást, adatmentést és nyomtatást is. Kutatói igényekhez a spektrum mérési paraméterek részletes beállításán kívül Fourier-transzformációs paraméterek megváltoztatása is lehetséges: apodizáció, nulla feltöltés, fázis korrekció, stb. Rendelkezik egyszerűen kezelhető önellenőrző funkciókkal, mint öndiagnózis és dokumentált napi ellenőrzés. JASCO ATR egységek használatakor automatikus kristály felismerést végez a program a spektrum alapján. Tartalmazza a validációs szoftvermodult, mellyel EP, USP, JP gyógyszerkönyveknek, valamint ASTM és JIS szabványoknak megfelelően, dokumentáltan ellenőrizhető a készülék működése.
A megújult JASCO spektrumkereső – Advanced Spectra Search – programmal spektrumkönyvtárat készíthetünk a későbbi keresésekhez, ismeretlen anyag spektruma esetén pedig segítséget nyújt a karakterisztikus sávok felismerésével a minta könnyebb azonosításához. A Wiley KnowItAll JASCO Edition szoftverrel a mért spektrumok teljes körű analízise és jelentésbe foglalása végezhető el, a spektrumkorrekcióktól kezdve a spektrum azonosításon keresztül akár a molekulaszerkezet megrajzolásáig. Mindkét spektrumkönyvtár kezelő szoftver bővíthető további kereskedelmi forgalomban kapható spektrumkönyvtárakkal.A külön megvásárolható opcionális szoftvercsomagok (különböző kvantitatív módszerek, makró írás, stb.) közül kiemelkedik a fehérjék másodlagos szerkezetének meghatározására alkalmas program. Bioszimilaritás vizsgálatokhoz, a fehérjék, peptidek magasabb rendű szerkezeteinek összehasonlító vizsgálataihoz a qHOS (higher order structure similarity evaulation software) modul áll rendelkezésre. A felvett spektrumok összehasonlítását spektrum régiók és zajszint szerinti súlyozással is elvégezhetjük. A kiértékelés 3 különböző statisztikai módszer szerint történhet: Student’s t-test, Welch’s t-test és TOST Equivalence t-test.
A legkülönbözőbb halmazállapotú, hőmérsékletű és optikai tulajdonságokkal rendelkező anyagok infravörös tartományban mutatott spektrális tulajdonságainak meghatározásához számtalan mintatartó áll rendelkezésre. A JASCO FT/IR készülékekhez széles választékban kínálunk JASCO, Pike és Specac gyártmányú mintatartókat és kiegészítőket, a KBr pasztillák előkészítéséhez használt présektől kezdődően a gázcellákon és ATR feltéteken keresztül az FTIR mikroszkópokig.

Érdekel a Termék

» Gyártó oldala »