NRS-4500 Raman spektrométer

A JASCO Raman készülékek legújabb tagja egyesíti a Raman technika által nyújtott gyorsan kivitelezhető, hosszadalmas mintaelőkészítés nélküli mérések végzését a könnyű kezelhetőséggel és a rutintól a kutatói területekig tartó felhasználhatósággal. Rugalmas bővíthetőségének köszönhetően a nanocsövekkel és grafénekkel foglalkozók elvárásainak éppúgy meg tud felelni, mint a gyógyszeripari kutatás-fejlesztési osztályokon dolgozók kívánalmainak. Optikai szálas kiegészítőivel lehetőség van a készülék mintaterébe nem helyezhető, nagy méretű vagy nem mozdítható minták mérésére is pl, régészeti, múzeumi vagy bűnügyi alkalmazásokban. A legmagasabb Class 1 lézerbiztonsági osztályba tartozó felépítésnek köszönhetően az NRS-4500 működése közben nem bocsát ki egészségre káros sugárzást. A készülékösszeállítások kedvező ára, kis helyigénye és könnyű kezelhetősége lehetőséget ad arra, hogy a Raman spektroszkópia is része legyen a rutin analitikai laboratóriumok által végzett vizsgálatoknak.

Az NRS-4500 egyidejűleg 3 lézer és négy rács befogadásra alkalmas, melyek közötti váltás teljesen automatikusan, a szoftver irányításával történik. Az általánosan használt JASCO_NRS-4500_2(532 nm, 633 nm, 785 nm és 1064 nm) lézerek mellett megtalálhatók a nagy energiájú, de ugyanakkor kis fluoreszcenciát okozó kék lézerek is, pl. a 457 nm és 488 nm-es hullámhosszúak is. Alapkiépítésben a készülékkel 100-8000 cm-1 közötti hullámszám-tartományban mérhetünk, azonban ez a tartomány megfelelő „Edge filter” használatával 50-8000 cm-1-re bővíthető. A hullámszám-kalibráció a beépített Ne lámpával automatikusan elvégezhető. A konfokális mikroszkóp objektív karusszelje összesen 6 objektív befogadására képes. Az 5x, 20x és 100x nagyítású VIS objektíveket az alapkiépítés tartalmazza, opcionálisan NIR, nagy fókusztávolságú, valamint „dark field” objektívek is elérhetők. Egyedülálló “mixed mode” alkalmazása a “dark field” és “bright field” megfigyelési lehetőségekkel. A mintát az automata tárgyasztalra lehet helyezni, a mérési pozíció pontos beállítását a beépített nagy felbontású CMOS kamera biztosítja, mellyel lehetőség van a minta lézer általi megvilágítási helyének pontos megfigyelésére is.

Az NRS-4JASCO_NRS-4100_search500 vezérlését és az adatok feldolgozását a többi JASCO spektroszkópiás műszerhez hasonlóan a Spectra Manager II multifunkciós szoftver végzi. A szoftver lehetőséget biztosít a megvilágított minta képének és a lézer helyének a megfigyelésére is. Automata tárgyasztallal a tárgyasztal mozgatása „mapping” funkcióval társulhat. Az automata tárgyasztallal együtt a JASCO által kifejlesztett új „Sample Search” algoritmus lehetővé teszi a mikroszkóp képének analízise alapján a mérendő pontok méret, szín és/vagy kontraszt alapján történő, a szoftver általi automatikus kiválasztását. Az így kiválasztott mintapozíciókról a felhasználó jóváhagyása után a készülék automatikusan felveszi a spektrumokat. A nem kívánt, a mérést zavaró fluoreszcencia jelet a szabadalommal védett, fluoreszcencia korrekciót lehetővé tevő algoritmus effektíven képes eltávolítani már a felvétel során is a spektrumokból. A konfokális mikroszkópok mélységi fókuszálási leJASCO_NRS-4100_mappinghetőségét kihasználva az automata tárgyasztallal ellátott készülékek esetén a Raman intenzitás adatokból 3-D felvételek készíthetők, így többrétegű minták analízise is lehetővé válik.

A további funkciók között megtalálhatóak a mérési paraméter beállítások és azok tárolása, valósidejű spektrummegjelenítés, skálaváltoztatás, zoom funkciók, simítás, alapvonalkorrekció, csúcskeresés, csúcsmagasság és csúcs alatti terület számítása, aritmetikai műveletek, deriválás, %T/Abs konverzió, automatikus spektrumkivonás, ASCII konverzió, nyomtatási formátum szerkesztés.

Minden Raman spektrométer készülékhez tartozik a Know-it-All programcsomag is folyamatosan bővülő spektrumkönyvtárral. A szoftver képes beolvasni a legfontosabb spektrum formátumokat, különböző spektrumkeresési és kezelési funkciókkal rendelkezik, saját spektrumkönyvtárak készíthetők vele, funkciós csoport analízisre, kémiai szerkezetek szerkesztésére és riportkészítésre is alkalmas.

Érdekel a Termék

» Gyártó oldala »