Hanson automata szűrőváltó

A kioldódási vizsgálatok során keletkező minták szűrése az analitikai vizsgálatok előtt mindenképpen szükséges. Manuális kioldódásvizsgálatok végzésekor a szűrés is a legtöbb esetben a kioldódási vizsgálatot végző személy manuális munkájával történik kanülszűrőn és/vagy fecskendőszűrőn keresztül. Automatikus kioldódásvizsgálatkor 1-70 µm pórusméretű csővégi mintaszűrő használatával lehetőség van a minták egyszeres szűrésére, azonban folyadékkromatográfiás vizsgálatokhoz szükség lehet kisebb, akár 0,22 µm pórusméretű szűrőn keresztüli szűrésre is. Ez a folyadékútba helyezhető fecskendőszűrőkkel megvalósítható, melyekkel a Hanson G2 fecskendőpumpás mintavevők nyomó (push-through) és szívó (pull-through) üzemben is képesek a mintákat megszűrni a fel nem oldódott szilárd részecskéktől. Több pontos mintavételnél azonban előfordulhat, hogy a szűrő eltömődik és a vizsgálat folyamán cserélni kell. A fecskendőszűrők cseréjének automatizálását teszi lehetővé a Hanson Research cég AutoFilter elnevezésű automata szűrőváltója.

Az AutoFilter egység a kioldódásvizsgálati mintavételek során a kivett mintát 25 mm átmérőjű fecskendőszűrőkön szűri át. Az egység nem igényel egyedi, csak ezzel a készülékkel kompatibilis szűrőket. Luer csatlakozójú 0,22 -5,0 μm-es automata kompatibilis és manuális szűrők egyaránt használhatók, melyeknek átmérője nem haladja meg a 30,2 mm-t, a szűrőtest vastagsága pedig nem több, mint 6,6 mm. Az AutoFilter egyszerre 8 x 25 db szűrő befogadására képes. A többi Hanson egységnél megszokott színes érintőképernyővel van ellátva, a készülék belső memóriája 100 program és 50 felhasználó tárolására alkalmas. A 21CFR11 kompatibilis belső szoftvere jelszavas védelemmel rendelkezik. Hanson G2 automata kioldódásvizsgáló rendszerhez kapcsolva a készülék teljes vezérlését a mintavevő végzi.

Szoftveresen beállítható:

  • a szűrőhelyek száma (6, 7 vagy 8)
  • legyen-e szűrés nélküli mintavétel
  • az öblítés történjen-e szűrő nélkül
  • szűrőn átáramló öblítőoldat térfogata
  • egy szűrőn végrehajtott mintavételek száma
  • nyomó és szívó üzemű rendszerösszeállítás.

A készüléket szűrőtakarékos megoldási lehetőségekre tervezték ezért lehetőség van a szűrők többszöri felhasználására. Programozható, hogy egy kioldódásvizsgálaton belül mikor cseréljen szűrőt, nem szükségszerűen minden mintavétel után. Az AutoFilter tervezésekor az is fontos szempont volt, hogy a hosszú időtartamú kioldódásvizsgálatokat minél kevesebb megszakítással lehessen végezni. A fémmentes folyadékútba helyezett szűrők egyedileg érzékeltek ezért a készülék képes arra, hogy probléma esetén is megtörténjen a mintavétel. Ilyen esetekben a szűrés nélküli mintavétel ténye a mérési naplóban rögzítésre kerül. A protokoll futása ekkor sem szakad meg, a készülék a következő mintavételkor ismét megpróbálja a szűrők behelyezését. Amennyiben mégis valamilyen okból kifolyólag az AutoFilter működés közben leáll, a felhasználó által is látható folyadékútvonalak gyors és egyszerű hibaelhárítást biztosítanak. Olyan vizsgálatoknál ahol nincs szükség a minták fecskendőszűrőkön keresztüli szűrésére, nem kell sem szerelni sem vakszűrőket használni, egyszerűen a programban meg kell adni, hogy ne használjon fecskendőszűrőt.

A készülék méretei: 49x44x68 cm, 29 kg

Érdekel a Termék

» Gyártó oldala »