LabTech MultiVap 10

Az olaszországi központú LabTech cég MultiVap mintakoncentrálói lehetővé teszik az oldatok  vákuum és magas hőmérséklet alkalmazása nélküli szárazra vagy adott térfogatra való bepárlását. A készülékek működésük során kihasználják azt a jelenséget, miszerint az oldószer folyadékfelszín feletti parciális gőznyomásának csökkentésével gyorsítani lehet az oldószer elpárolgását. Az elfúvó technikát használó MultiVap mintakoncentrálók a befúvatott folyamatos gázárammal eltávolítják azt a gázréteget, mely az oldattal érintkezve telítődik az oldószer gőzével. Mivel a gázfázisba átlépő oldószer molekulákat azonnal magával ragadja az inert gázáram, ezért azok nem tudnak visszalépni a folyadékfázisba. Az eltávolított részecskék helyét újabb és újabb oldószermolekulák foglalhatják el, így növelve a bepárlás sebességét. Az elfúvótechnika kiválóan alkalmas kisebb, 2 – 200 ml közötti mintatérfogatok bepárlására. A nagyobb térfogatok esetén a hosszabb koncentrálási idő miatt fennáll a veszélye az illékony komponensek elvesztésének. A LabTech mintabepárló készülékeiben a bepárlóedények szabályozott hőmérsékletű vízfürdőben vagy alumíniumblokkban helyezkednek el ezzel is növelve a koncentrálás sebességét.

MultiVap 10 – 10 férőhelyes automata mintakoncentráló

Az összesen 10 db minta befogadására képes MultiVap 10 mintakoncentráló maximum 50 ml vagy 200 ml-nyi oldat bepárlására képes koncentráló zónás vagy szárazra párlásra alkalmas bepárlócsőben. A két sorban elrendezett 5-5 bepárlócső lehet mind ugyanolyan (50 vagy 200 ml) térfogatú vagy a könnyen fel- és leszerelhető szűkítőknek köszönhetően különböző. A MultiVap 10 a vortex – spirális – gázbefúvatási technikát alkalmazza, mely az egész oldatot fröcskölésmentes keverésben tudja tartani, így az oldott anyag nem a mintatartócső falán, hanem az alján gyűlik össze. A koncentráló zónás csövek alkalmazása esetén minden bepárló helyen egy-egy lézeres szenzor figyeli a 0,5 vagy 1 ml-nyi végtérfogat elérését. A fúvókáknak a bepárlócső falától való távolsága és dőlés szöge soronként, manuálisan beállítható. A bepárlócsövek vízfürdőbe merülnek, melynek hőmérséklete szobahőfok és +70oC között szabályozható. A készülék vezérlése érintőképernyővel történik, melyen beállíthatók a használt pozíciók, a gáznyomás, a hőmérséklet és az idő paraméterek. A gázbefúvatás pozícionként ki- és bekapcsolható. A paraméterek beállítása során megadható, hogy a bepárlás leállítása végpontérzékeléssel, vagy egy megadott idő után, vagy végpontérzékelés + adott idő után, vagy manuálisan történjen. A beállított feltételek teljesülése esetén a bepárlás végét hangjelzés jelzi és a készülék leállítja a nitrogén befúvatást. A gyors bepárlást elősegíti a nagy csőátmérő is.

A teflon borítású vízfürdőtartály a ki-be kapcsolható világításával és az átlátszó ablakkal lehetővé teszi a minták megfigyelését a bepárlás során. A tartály a kényelmes kiürítéshez gyorscsatlakozós vízleeresztő csonkkal rendelkezik. A nem használt bepárló pozíciók vakdugóval befedhetők a párolgás elkerülésére. A keletkező oldószergőzök készülékből való eltávolítását beépített elszívórendszer biztosítja. A gőzök elvezetéséhez a készüléket egy elszívófülkébe kell helyezni vagy az együtt szállított kb. 3 m hosszú gégecsövet kell a laboratórium elszívó rendszeréhez csatlakoztatni.

Specifikációk:

  • hőmérséklet-tartomány: szobahőmérséklet – 70 oC
  • szükséges gáznyomás: 5 – 8 bar
  • gáz fogyasztás 10 pozíció használata esetén max. 60 liter/perc
  • víztartály térfogat: 10 liter
  • méretek: 70 x 45 x 67  cm (W x D x H), 38 kg

» Gyártó oldala »