LabTech MultiVap 54

Az olaszországi központú LabTech cég MultiVap mintakoncentrálói lehetővé teszik az oldatok  vákuum és magas hőmérséklet alkalmazása nélküli szárazra vagy adott térfogatra való bepárlását. A készülékek működésük során kihasználják azt a jelenséget, miszerint az oldószer folyadékfelszín feletti parciális gőznyomásának csökkentésével gyorsítani lehet az oldószer elpárolgását. Az elfúvó technikát használó MultiVap mintakoncentrálók a befúvatott folyamatos gázárammal eltávolítják azt a gázréteget, mely az oldattal érintkezve telítődik az oldószer gőzével. Mivel a gázfázisba átlépő oldószer molekulákat azonnal magával ragadja az inert gázáram, ezért azok nem tudnak visszalépni a folyadékfázisba. Az eltávolított részecskék helyét újabb és újabb oldószermolekulák foglalhatják el, így növelve a bepárlás sebességét. Az elfúvótechnika kiválóan alkalmas kisebb, 2 – 200 ml közötti mintatérfogatok bepárlására. A nagyobb térfogatok esetén a hosszabb koncentrálási idő miatt fennáll a veszélye az illékony komponensek elvesztésének. A LabTech mintabepárló készülékeiben a bepárlóedények szabályozott hőmérsékletű vízfürdőben vagy alumíniumblokkban helyezkednek el ezzel is növelve a koncentrálás sebességét.

MultiVap 54 – 54 férőhelyes automata mintakoncentráló

Az 54 darab mintahellyel rendelkező MultiVap 54 bepárló készülék nemcsak formájával, de nagyszerű műszaki megoldásaival is kitüntetett figyelmet érdemel. A vízfürdős melegítés és a könnyen cserélhető különböző kémcsőtartók mellett a MultiVap54 különlegessége, hogy fúvókái egy motorral mozgatott fejre vannak szerelve. A fúvókák befúvási magasságának programozhatósága lehetővé teszi, hogy a bepárlás során a fúvókák felszíntől való távolsága állandó maradjon, miközben a folyadék mennyisége egyre csökken. Mivel így a gázáram mindig ugyanolyan távolságból éri el az oldat felszínét, ezért nincs szükség a gázáramlás folyamatos növelésére, mely jelentős megtakarítást jelenthet azokban a laboratóriumokban ahol az elfúvó gázt gázpalackból biztosítják. A takarékos működést segíti az is, hogy a fúvókák hat sorban helyezkednek el, miközben a gázáram soronként kapcsolható, egy soron belül pedig a nem használt pozíciók vakdugóval lezárhatók. A fúvókák optimális térbeli helyzetének beállításához az oldalirányú pozíciójuk soronként manuálisan állítható. A bepárlás és a gázáram hatásának megfigyelésére (fröcskölés elkerülése) a vízfürdő kapcsolható háttérvilágítással és átlátszó ablakkal rendelkezik. A tartály könnyű vízcseréjét és tisztítását beépített vízleeresztő csonk biztosítja.

A vezérlés érintőképernyős vezérlőegységgel történik, amellyel beállíthatók és módszerként el is menthetők a gáznyomás, hőmérséklet, csőmagasság, idő és fejmozgás paraméterek. A készülék memóriája akár 500 módszer tárolására is elegendő.

A keletkező oldószergőzök készülékből való eltávolítását beépített elszívórendszer biztosítja. A gőzök elvezetéséhez a készüléket egy elszívófülkébe kell helyezni vagy az együtt szállított kb. 3 m hosszú gégecsövet kell a laboratórium elszívó rendszeréhez csatlakoztatni.

Specifikációk:

  • hőmérséklet-tartomány: szobahőmérséklettől 99 oC-ig
  • szükséges gáznyomás: 2 – 7 bar
  • gázáramlás fúvókánként max  2,6 liter/perc
  • méretek: 50 x 50 x 69 cm (W x D x H), 34 kg

» Gyártó oldala »