Selekt készülékek

A svédországi Biotage cég az Isolera flash kromatográfok utódjaként mutatta be Selekt készülékét. A készülék kialakításakor figyelembe vették az elmúlt évtizedek tapasztalatait, a zöldebb kémiára való törekvést és a minél könnyebb kezelhetőség elérését.

A Biotage Selekt automata flash kromatográfiás rendszerek beépített pumpával, UV vagy UV és látható (UV-Vis) tartományban mérő detektorral, frakciószedővel és vezérlőegységgel rendelkeznek. Az eluensszállító rendszer négy oldószer kezelésére képes, melyekből egyidejűleg biner gradiens eluens készíthető. Lehetőség van az eluenshez egy harmadik (módosító) oldószer fix százalékban való folyamatos hozzáadására is. A készülék 2 csatornás felépítésű, vagyis egyidejűleg 2 db flash oszlop is a készülékre függeszthető. Ez segítség lehet a munka folyamatossá tételéhez, ugyanis amíg az első oszlopon folyik az elválasztás, addig a második oszlopot előkészíthetjük. A szoftverbe épített megoldások megkönnyítik a normál és a fordított fázisú elválasztások cseréjét is a folyadékútvonalak gyors átöblítésével.

Az elválasztás előkészítésének gyorsítására a készülék QR kód beolvasóval azonosíthatja a Biotage Sfär oszlopokat és automatikusan beállítja az oszlopokhoz tartozó optimális működési paramétereket. A frakciógyűjtő üvegedények tárolására szolgáló rackek RFID (rádiófrekvenciás azonosítás) jelöléssel rendelkeznek. A rendszer észleli a rackek behelyezését, valamint elvételét és ennek megfelelően megválasztja a frakciógyűjtéshez alkalmazható térfogatokat. A felhasználó azonban nincs szigorúan kötve az automatikusan beállított paraméterekhez, azokat szabadon megváltoztathatja. Ilymódon a Selekt rendszerrel használhatók nem Biotage által gyártott kiegészítők és fogyóanyagok is.

A minta felvitel módja az oszloptól függ elsősorban. A Biotage oszlopok alkalmazása esetén (bővebb információ a Sfär oszlopok oldalon) lehetőség van folyadék minta fecskendő porton keresztüli vagy a frittre való közvetlen felvitelére. Szilárd minta felvitele Samplet cartridgekkel, töltetre adszorbeált minta közvetlen betöltésével vagy DLV modullal történhet.

Az elválasztás paramétereinek beállításait és a kromatografálás folyamatának követését a beépített vezérlőegység a 15’’ oldószerálló érintőképernyővel teszi lehetővé. Az egyszerű, átlátható, de funkciókban gazdag kezelőfelületen lehetőség van a kromatografálási paraméterek beállítására, az elválasztás közben az eluens összetétel és az áramlási sebesség megváltoztatásra, a futási idő meghosszabbítására. Az elválasztás paramétereinek beállítását megkönnyíti, hogy a minta mennyiségének megadásával a szoftver javaslatot tesz az oszlopra, illetve egy TLC felvétel alapján lineáris gradiens vagy 2 db TLC felvétel alapján lépcsős gradiens elúció alapján történő kromatografálást tud felkínálni. A frakciószedés történhet a felhasználó általi térfogat megadással vagy detektorjel alapján. Nagyszámú vagy nagy mennyiségű frakció gyűjtésére a készülék frakciógyűjtő területe megduplázható. A képernyőn színkódolt frakcióábrázolás segíti a gyűjtött komponensek tárolóedényének azonosítását. Az elválasztáshoz szükséges oldószermennyiséget és a keletkező szennylé mennyiségét a szoftver folytonos számítással követi és jelzi a kezelőnek, ha szükségessé válik az eluens és szennylé edények cseréje, feltöltése vagy ürítése. A felhasználói beavatkozás szükségességéről, illetve az elválasztás végéről a helyi hálózatba kapcsolt és e-mail szerver használatára konfigurált Selekt értesítést küld a felhasználó e-mail címére.

A Spektra szoftver opció használatával lehetőség nyílik a teljes hullámhossz-tartományban az egyidejű detektálásra (ún. PDA mód), az alapvonal detektálásra és korrekcióra. Az elválasztás közben megjeleníthető a minta teljes spektruma, az elválasztás után pedig a gyűjtött frakciókhoz tartozó spektrumok is megvizsgálhatók.

Bővebben

Flash kromatográfiiás applikációkért, tippekért és trükkökért keresse fel a The Flash Purification Blog oldalt!

» Gyártó oldala »

Biotage videók és webinarok